Nie da się ukryć, że pakowanie pierników ma spore znaczenie w przypadku tych słodyczy. Tylko dobrze zapakowanie pierniki przetrwają bez uszczerbku transport, nie nasiąkną wilgocią i nie zepsują ozdobnego opakowania. Najlepszym rozwiązaniem jest sięgnięcie po woreczki celofanowe.
Dlaczego celofan idealnie nadaje się do pakowania?
Celofan to szeleszczący, transparentny materiał, który jest często wykorzystywany do pakowania pierników i innych słodyczy. Jest bowiem łatwo dostępny i niedrogi, a przy tym zapakowane do środka produkty ładnie się prezentują. Nie każdy jednak wie, jak zapakować pierniki w celofan. Dlatego powstał ten artykuł.
Jakie są największe zalety celofanu?
- Z uwagi na wysoki połysk nadaje zapakowanym rzeczom estetyczny wygląd.
- Wydobywa z opakowanych produktów ich żywe barwy.
- Nie ma ryzyka, że się przypadkowo wygniecie.
- W wersji przezroczystej od razu widać, co znajduje się w środku.
- Zabezpiecza zawartość przed czynnikami zewnętrznymi np. wilgocią.
- To materiał bezwonny, pozbawiony smaku i dopuszczony do kontaktu z żywnością.
- Jest bezproblemowy w użyciu.
Celofan produkowany jest z regenerowanej wiskozy uzyskiwanej w reakcji celulozy z dwusiarczkiem węgla. To tworzywo łatwopalne, ale jednocześnie biodegradowalne. Trzeba je więc uznać za przyjazne dla środowiska naturalnego. Celofan wynalazł w roku 1908 szwajcarski inżynier Jacques E. Brandenberger.
Jak zapakować pierniki w celofan?
Słodycze różnego rodzaju bardzo często pakowane są właśnie w celofan. Często z takim rozwiązaniem spotkać się można w sklepach spożywczych czy cukierniach. W celofan można też zapakować własnoręcznie przygotowane pierniki. Jest to banalnie proste. Najwygodniejszym rozwiązaniem jest sięgnięcie po gotowe torebki lub woreczki celofanowe. Dostępne są one w naszym sklepie internetowym. W razie potrzeby całość przewiązać można rzemykiem, wstążką lub sznurkiem, aby uzyskać odpowiedni efekt dekoracyjny.
Co jeszcze można zapakować w celofan?
W zasadzie nikogo nie dziwi to, że prezenty bardzo często pakowane są właśnie w celofan. Materiał ten do tego celu wykorzystywany jest od wielu lat. Trzeba jednak przyznać, że w ostatnim czasie znowu zyskał na popularności.
Celofan daje na pewno spore możliwości dekoracyjne. Pozwala na uzyskanie bardzo ciekawych efektów. Bez problemu dopasowuje się do różnego rodzaju przedmiotów. Stąd też w woreczki celofanowe zapakować można w zasadzie wszystko - pierniki i inne słodycze, alkohol, całe kosze prezentowe itd. Celofan jest elastyczny. Na jego powierzchni tworzą się charakterystyczne zagniecenia. Odbijające się od nich światło daje ładny połysk.
Osoby, które własnoręcznie przygotowują pierniki np. na święta Bożego Narodzenia, wiedzą doskonale, że najlepiej zapakować je właśnie w celofan. Prezentują się wtedy bardzo efektownie i są zabezpieczone przed wilgocią czy promieniowaniem słonecznym.