
Różnego rodzaju słodycze to prezent niezobowiązujący, a jednocześnie bardzo uniwersalny. Warto mu jednak nadać odświętnego, uroczystego charakteru, stawiając na odpowiednie opakowanie. Ma ono naprawdę duże znaczenie. Zatem jak zapakować cukierki w celofan, aby był to upominek, który cieszy nie tylko podniebienie, ale i oczy?
Czym właściwie jest celofan?
Celofan to szeleszcząca folia o charakterystycznej, lekko połyskującej teksturze. Na ogół jest transparentna, ale zdarzają się tutaj pewne wyjątki. Wytwarza się ją z regenerowanej wiskozy uzyskiwanej w reakcji celulozy z dwusiarczkiem węgla.
Celofan jest łatwopalny i biodegradowalny. Wiele osób zaskoczyć może fakt, że jest to produkt przyjazny dla środowiska naturalnego. Wynaleziony został przez przypadek w roku 1908 przez Szwajcara Jacquesa E. Brandenberga, który chciał stworzyć obrus wodoodporny. Dzisiaj celofan jest powszechnie wykorzystywany do pakowania różnego rodzaju prezentów i nie tylko.
Celofan i jego najważniejsze zalety
Jak zapakować cukierki w celofan? Najpierw warto się dowiedzieć, dlaczego jest to bardzo dobry pomysł. Jakie są największe zalety celofanu?
Celofan cechuje się przede wszystkim dużą uniwersalnością. Zapakować w niego można w zasadzie wszystko. Dodatkowo nie jest drogi, a starcza na naprawdę długi czas. Skutecznie zabezpiecza zawartość przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi np. opadami atmosferycznymi. Prezenty opakowane w celofan zawsze prezentują się elegancko i stylowo.
Z uwagi na swój skład celofan jest materiałem ekologicznym, który dość szybko ulega biodegradacji. Dlatego jest w zasadzie nieszkodliwy dla środowiska naturalnego. Można go bez problemu zakupić nawet przez internet np. w naszym sklepie online. Nadaje się do kontaktu z żywnością - nie ma smaku i zapachu. W zasadzie pozbawiony jest większych wad.
Jak zapakować cukierki w celofan i czy jest to trudne zadanie?
Dużą popularnością na rynku od lat cieszy się celofanowa folia. Nie jest droga i można ją przyciąć w ilości, która jest w danym przypadku potrzebna. Doskonale sprawdza się przy okazji pakowania cukierków. Podobnie jest z celofanowymi arkuszami, które mają już ściśle określony wymiary.
Najwygodniejsze w użyciu są jednak wykonane z celofanu woreczki. Do środka wystarczy włożyć ciastka i gotowe. Całość można zawiązać przy pomocy ozdobnej wstążki czy sznurka, ale nie zawsze jest taka potrzeba. Do wyboru są bowiem woreczki z klapą i klejem, które już nie potrzebują dodatkowego zamknięcia.
Nie ma lepszego opakowania na cukierki niż transparentne woreczki celofanowe. W tym przypadku zawartość może być ładnie wyeksponowana, a przecież również i o to w tym przypadku chodzi. Wykonane z celofanu opakowania skutecznie chronią zawartość przed wilgocią, kurzem czy zimnem. Są wytrzymałe i odporne na rozciąganie. Nie trzeba się martwić o ich przypadkowe rozerwanie.