Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z naszą [polityką prywatności].
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Szukasz indywidualnej oferty? Zadzwoń:
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (inpost paczkomaty) już od 400,00 zł.

Jak przebiega pakowanie próżniowe wędlin? Jak długo można je przechowywać?

Jak przebiega pakowanie próżniowe wędlin? Jak długo można je przechowywać?

Świeża żywność niestety dość szybko się psuje. Stąd też rośnie popularność pakowania próżniowego. Przedłuża ono świeżość produktów spożywczych na skutek usunięcia powietrza z opakowania. Tę technologię z powodzeniem wykorzystywać można w warunkach domowych. Jak wygląda pakowanie próżniowe wędlin? Jak długo można przechowywać taką żywność? 

Na czym polega pakowanie próżniowe żywności?

Próżniowo pakowane wędliny, sery czy mięsa znaleźć można dzisiaj w niemal każdym sklepie. Trudno się temu dziwić, bo hermetyczne pakowanie żywności to jedna z popularniejszych metod przedłużania jej świeżości. Polega na umieszczaniu produktów spożywczych w szczelnych opakowaniach foliowych i zmniejszaniu panującego w środku ciśnienia poprzez redukcję ilości tlenu. Na końcu taki worek się zgrzewa, szczelnie go zamykając. Żywność nie ma kontaktu z powietrzem. Nie rozwijają się więc bakterie tlenowe odpowiedzialne za procesy gnilne. Produkty zachowują świeżość do 5 razy dłużej. 

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby pakować próżniowo żywność także we własnym domu. Do tego celu potrzebna jest specjalna zgrzewarka próżniowa i opakowania próżniowe - worki lub folia.

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie odpowiedniej ilości folii lub woreczka próżniowego.
  2. Kolejny etap to włożenie żywności do woreczka i podłożenie go do zgrzewarki w celu odpompowania powietrza.
  3. Na końcu woreczek należy zgrzać. 

Próżniowe pakowanie żywności ma niewątpliwie sporo zalet. Na pewno pozwala na przedłużenie terminu przydatności do spożycia wędlin czy serów. Dzięki temu produkty spożywcze przez dłuższy czas zachowują swój smak, aromat, kształt. Nie tracą także nic ze swoich wartości odżywczych. Sucha żywność nie ulega zawilgoceniu, a mokra nie wysycha. Do środka nie przedostają się szkodliwe bakterie. Pakowanie próżniowe pozwala w dużej mierze rozwiązać problem marnowania się żywności. Trudno o lepszy sposób przygotowywania prowiantu np. na wyjazd. 

Pakowanie próżniowe wędlin - jak długo można je przechowywać?

Coraz większą popularnością cieszy się m.in. pakowanie próżniowe wędlin. Jak długo można je w takiej formie przechowywać? Okazuje się, że szynka przechowywana w standardowy sposób w lodówce pozostaje świeża przez jedynie 2-3 dni. Zamknięcie hermetyczne przedłuża ten proces do około 2 tygodni, a czasem i więcej. Z kolei sucha kiełbasa w lodówce przechowywana może być bez obaw 2-3 tygodnie. Pakowanie próżniowe sprawia, że smakuje doskonale nawet po 6 tygodniach. 

Od razu warto się zastanowić nad tym, jakie rezultaty daje pakowanie hermetyczne mięsa. Czy sprawdza się tak samo doskonale, jak w przypadku wędlin? Mięsa gotowane i pieczone po zapakowaniu próżniowym mogą się znajdować w lodówce przez dwa tygodnie. Dla porównania, w normalnych warunkach wytrzymują maksymalnie kilka dni. Sporą różnicę widać na etapie rozmrażania mięsa. Próżnia sprawia, że w zamrażarce produkty spożywcze przechowywane bywają nawet dwa lata. Nie tracą przy tym swoich pierwotnych właściwości. Standardowe mrożenie powoduje z kolei ich obsuszanie. 

Czy pakowanie próżniowe jest zdrowe?

Oczywiście pakowanie próżniowe w znacznym stopniu przedłuża świeżość żywności. Jednak i tak musi być ona przechowywana w odpowiednich warunkach. Duże znaczenie ma tutaj przede wszystkim temperatura. W przeciwnym wypadku może dojść do namnażania się w środku groźnych dla zdrowia drobnoustrojów i bakterii. 

W zasadzie nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, jak długo można przechowywać żywność pakowaną hermetycznie. W przypadku każdego produktu spożywczego może to wyglądać nieco inaczej. Jedno jest pewne - pakowanie próżniowe przedłuża świeżość żywności przeciętnie aż 5 razy. Dlatego też cieszy się na rynku coraz większą popularnością. Dzisiaj nikogo nie dziwią już pakowane w ten sposób mięsa, sery, wędliny czy ryby. Wiele osób decyduje się nawet na zakup pakowarki próżniowej do własnego domu. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl