Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z naszą [polityką prywatności].
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Szukasz indywidualnej oferty? Zadzwoń:
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (inpost paczkomaty) już od 400,00 zł.

Co daje pakowanie próżniowe i co warto o nim wiedzieć?

Co daje pakowanie próżniowe i co warto o nim wiedzieć?

Nie bez powodu pakowanie hermetyczne cieszy się coraz większą popularnością. Co daje takie pakowanie próżniowe? Na pewno w dużym stopniu przedłuża czas przydatności żywności do spożycia. Trudno więc dziwić się temu, że obecnie w wielu gospodarstwach domowych spotkać można pakowarki próżniowe. 

Na czym polega i co daje pakowanie próżniowe?

To właśnie tlen w dużej mierze odpowiada za psucie się produktów spożywczych. Sprzyja ich wysychaniu, pleśnieniu, jełczeniu. Jeśli jego ilość zostaje ograniczona, żywność przez dłuższy czas pozostaje świeża. Nie traci tak szybko swojego smaku i zapachu. Dzisiaj pakowanie próżniowe uchodzi za jeden z najlepszych sposób pakowania produktów spożywczych. W tym przypadku żywność umieszczona jest w szczelnym opakowaniu foliowym, z którego następnie usuwany jest tlen. Na koniec worek jest hermetycznie zamykany. 

Pakowanie próżniowe na ogół wykorzystywane jest w przypadku produktów spożywczych. W ten sposób przechowywać można różnego rodzaju żywność, ale każdy produkt może mieć nieco inny termin przydatności do spożycia. Hermetycznie przechowuje się głównie wędliny, surowe mięsa, ryby, ryby, zupy i sosy, owoce, dania cukiernicze czy ziarna. 

Pakowanie próżniowe żywności w praktyce

Wiadomo już, co daje pakowanie próżniowe. Pozostaje jednak pytanie - jak ten proces się odbywa? Przede wszystkim żywność musi być w tym przypadku świeża, czysta i sucha. Wtedy można w pełni wykorzystać zalety tej metody pakowania. Mięsa, ryby, warzywa czy owoce warto więc umyć i osuszyć. Płyny np. zupy czy sosy do worków próżniowych przekłada się dopiero po ich zamrożeniu. 

Zazwyczaj do pakowania hermetycznego wykorzystywana jest specjalna folia lub woreczki próżniowe. Niezbędna jest także zgrzewarka z funkcją wypompowywania powietrza. Najwygodniejsze w użyciu są wspomniane już worki, które mogą mieć różną wielkość. Bez problemu można więc znaleźć opakowanie dostosowane do aktualnych potrzeb. 

Pakowanie próżniowe - jakie są jego największe zalety?

Nie da się ukryć, że pakowanie próżniowe jest obecnie bardzo popularne. Ma sporą liczbę zalet. Wymienić warto kilka najważniejszych.

  1. Pozwala na wydłużenie okresu przechowywania żywności. Dzięki temu maleje ryzyko, że produkty spożywcze się zepsują i trzeba będzie je wyrzucić. To ważne w dobre trendów zero waste.
  2. Opakowania próżniowe są bardzo higieniczne. Nie pozwalają na wyciekanie płynów na zewnątrz i skutecznie chronią przed przenikaniem się różnych zapachów. Nie zmieniają smaku i aromatu żywności, która znajduje się w środku. 
  3. W przypadku sklepów i firm zajmujących się sprzedażą produktów spożywczych pakowanie próżniowe zapewnia żywności dobrą prezentację i ułatwia jej dystrybucję oraz przechowywanie. 

Czy oznacza to, że pakowanie hermetyczne nie ma żadnych wad? Najczęściej zarzuca się mu to, że jest dość drogie. Rzeczywiście na początku trzeba zainwestować w specjalną pakowarkę, a potem w woreczki próżniowe. Jednak proste zgrzewarki przeznaczone do użytku domowego nie są zbyt drogie. Poza tym pakowanie próżniowe pozwala w dużej mierze na rozwiązanie problemu marnującej się i psującej żywności. 

Co można pakować próżniowo?

Pakowanie hermetyczne jest uniwersalną metodą przechowywania żywności. Sprawdza się w przypadku większości produktów spożywczych. Co ciekawe, folia przeznaczone do zgrzewania może być potem gotowania w wodzie czy podgrzewana w mikrofalówce, co jest bardzo wygodnym rozwiązaniem podczas rozmrażania żywności.

Zazwyczaj próżniowo pakuje się mięso i wędliny. Bez problemu można więc przygotować w domu małe porcje obiadowe, zapakować je hermetycznie i zamrozić. Podobnie jest w przypadku owoców i warzyw. Dzięki pakowaniu próżniowemu nie tracą one swojego smaku i nie wysychają. W pełni zachowują swoje wartości odżywcze. Po rozmrożeniu są od razu gotowe do dalszej obróbki. Poza tym hermetycznie pakować można również pieczywo, co wiele osób może zaskoczyć. W ten sposób można rozwiązać np. problem słodkości, które zostały po imprezie.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl