Nie bez powodu pakowanie hermetyczne cieszy się coraz większą popularnością. Co daje takie pakowanie próżniowe? Na pewno w dużym stopniu przedłuża czas przydatności żywności do spożycia. Trudno więc dziwić się temu, że obecnie w wielu gospodarstwach domowych spotkać można pakowarki próżniowe.
Na czym polega i co daje pakowanie próżniowe?
To właśnie tlen w dużej mierze odpowiada za psucie się produktów spożywczych. Sprzyja ich wysychaniu, pleśnieniu, jełczeniu. Jeśli jego ilość zostaje ograniczona, żywność przez dłuższy czas pozostaje świeża. Nie traci tak szybko swojego smaku i zapachu. Dzisiaj pakowanie próżniowe uchodzi za jeden z najlepszych sposób pakowania produktów spożywczych. W tym przypadku żywność umieszczona jest w szczelnym opakowaniu foliowym, z którego następnie usuwany jest tlen. Na koniec worek jest hermetycznie zamykany.
Pakowanie próżniowe na ogół wykorzystywane jest w przypadku produktów spożywczych. W ten sposób przechowywać można różnego rodzaju żywność, ale każdy produkt może mieć nieco inny termin przydatności do spożycia. Hermetycznie przechowuje się głównie wędliny, surowe mięsa, ryby, ryby, zupy i sosy, owoce, dania cukiernicze czy ziarna.
Pakowanie próżniowe żywności w praktyce
Wiadomo już, co daje pakowanie próżniowe. Pozostaje jednak pytanie - jak ten proces się odbywa? Przede wszystkim żywność musi być w tym przypadku świeża, czysta i sucha. Wtedy można w pełni wykorzystać zalety tej metody pakowania. Mięsa, ryby, warzywa czy owoce warto więc umyć i osuszyć. Płyny np. zupy czy sosy do worków próżniowych przekłada się dopiero po ich zamrożeniu.
Zazwyczaj do pakowania hermetycznego wykorzystywana jest specjalna folia lub woreczki próżniowe. Niezbędna jest także zgrzewarka z funkcją wypompowywania powietrza. Najwygodniejsze w użyciu są wspomniane już worki, które mogą mieć różną wielkość. Bez problemu można więc znaleźć opakowanie dostosowane do aktualnych potrzeb.
Pakowanie próżniowe - jakie są jego największe zalety?
Nie da się ukryć, że pakowanie próżniowe jest obecnie bardzo popularne. Ma sporą liczbę zalet. Wymienić warto kilka najważniejszych.
- Pozwala na wydłużenie okresu przechowywania żywności. Dzięki temu maleje ryzyko, że produkty spożywcze się zepsują i trzeba będzie je wyrzucić. To ważne w dobre trendów zero waste.
- Opakowania próżniowe są bardzo higieniczne. Nie pozwalają na wyciekanie płynów na zewnątrz i skutecznie chronią przed przenikaniem się różnych zapachów. Nie zmieniają smaku i aromatu żywności, która znajduje się w środku.
- W przypadku sklepów i firm zajmujących się sprzedażą produktów spożywczych pakowanie próżniowe zapewnia żywności dobrą prezentację i ułatwia jej dystrybucję oraz przechowywanie.
Czy oznacza to, że pakowanie hermetyczne nie ma żadnych wad? Najczęściej zarzuca się mu to, że jest dość drogie. Rzeczywiście na początku trzeba zainwestować w specjalną pakowarkę, a potem w woreczki próżniowe. Jednak proste zgrzewarki przeznaczone do użytku domowego nie są zbyt drogie. Poza tym pakowanie próżniowe pozwala w dużej mierze na rozwiązanie problemu marnującej się i psującej żywności.
Co można pakować próżniowo?
Pakowanie hermetyczne jest uniwersalną metodą przechowywania żywności. Sprawdza się w przypadku większości produktów spożywczych. Co ciekawe, folia przeznaczone do zgrzewania może być potem gotowania w wodzie czy podgrzewana w mikrofalówce, co jest bardzo wygodnym rozwiązaniem podczas rozmrażania żywności.
Zazwyczaj próżniowo pakuje się mięso i wędliny. Bez problemu można więc przygotować w domu małe porcje obiadowe, zapakować je hermetycznie i zamrozić. Podobnie jest w przypadku owoców i warzyw. Dzięki pakowaniu próżniowemu nie tracą one swojego smaku i nie wysychają. W pełni zachowują swoje wartości odżywcze. Po rozmrożeniu są od razu gotowe do dalszej obróbki. Poza tym hermetycznie pakować można również pieczywo, co wiele osób może zaskoczyć. W ten sposób można rozwiązać np. problem słodkości, które zostały po imprezie.